Hyppää sisältöön

Sata vuotta sitten: Lakko Turussa, mellakka Mäntyluodossa

Julkaisuajankohta 1.6.2017 9.28
Tiedote

Maaliskuun vallankumouksen jälkeen yhteiskunnallinen levottomuus kasvoi Suomessa. Turussa sosialidemokraattinen kunnallisjärjestö julisti 30. toukokuuta 1917 kunnallisen suurlakon, joka koski kaikkia työaloja, liikkeitä ja teollisuuslaitoksia. Ainoat poikkeukset olivat elintarvikkeet ja sairaanhoito. Lakkoon menivät myös satamat, vaikka liikennettä oli sodasta johtuen vähän.

Turun tullikamari ilmoitti Tullihallitukselle heti samana päivänä, ettei se työmiesten tekemien väkivaltaisten uhkauksien vuoksi kyennyt enää toimimaan, kun puhelinlinjakin oli katkennut lakkolaisia tukevien venäläissotilaiden otettua Turun puhelinkeskuksen haltuunsa. Turun tullikamari oli keskustassa Linnankadulla ja satama Kanavaniemellä. Lakko kuitenkin päättyi jo 1. kesäkuuta, ja tullikamarin toiminta saattoi jälleen jatkua.

Mäntyluodon satamasta Porissa oli tullut maailmansodan aikana tärkeä liikennepaikka. Siellä valtaa piti venäläinen komendantti, vänrikki Kreischman, joka koetti koko ajan tiukentaa otettaan. Tullihallitus suostui 6. kesäkuuta 1917 Porin tullikamarin esitykseen, että Mäntyluodossa palveleva tullihenkilökunta voitiin valokuvata Tullin kustannuksella. Kuvat tarvittiin satamakonttorin vaatimiin uusiin kulkulupiin.

Tullin turvallisuus Mäntyluodon satama-alueella ei kulkuluvista lisääntynyt, sillä vain kaksi päivää myöhemmin, 8. kesäkuuta 1917, tullivartion esimies ilmoitti työmiesten ja venäläisen sotaväen hyökänneen satamassa tullihenkilöstöä vastaan.

Välitön syy väkivaltaan oli siinä, että tullimiehet olivat pidättäneet useita satamatyömiehiä tullaamattoman tavaran varkauksista. Paljon tavaraa oli tilanpuutteen takia varastoitu satamassa taivasalle, joten varastaminen oli helppoa. Satamatyöväki raivostui kiinnijäämisestä ja sai apua vallankumousta kannattavilta venäläissotilailta. Yhdessä väki otti vangikseen tullivartijan, joka oli paljastanut varkaudet. Kun toiset tullivartijat koettivat auttaa häntä, heitä uhkailtiin ja lyötiin. Satamatyöväki piti kokouksen ja ilmoitti, ettei enää suostuisi työskentelemään tullivalvonnan alaisena.

Tullihallitus määräsi, että tapahtuneesta oli järjestettävä poliisitutkinta.

Lähteet: Tullihallituksen arkisto (Kansallisarkisto), Suupohjan Kaiku 14.6.1917 (Työväen arkisto)

Kuva: Kunnallislakko julistetaan Turussa 28.5.1917 Aurakadulla. (Työväen Arkisto)

Vuosi 2017 on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi. Juhlavuoden ajan Tullin historiamuistelut omistetaan vuoden 1917 tapahtumille. Tuomme esiin asioita, jotka koskivat Tullin päätehtäviä ulkomaankaupan edistäjänä, säätelijänä ja valvojana.

Suomen ulkomaankauppaan ensimmäisen maailmansodan ja itsenäistymisvuoden tapahtumat vaikuttivat vuosikymmeniä. Tulli valaisee itsenäisen Suomen kriittisiä vaiheita julkaisemalla artikkeleita, tarinoita ja kuvia 1800-luvun lopulta lähtien laatimiensa ulkomaankaupan tilastojen pohjalta.

Artikkeli Sata vuotta sitten