Hyppää sisältöön

Passitusilmoituksen hyväksyminen

Julkaisuajankohta 21.12.2009 14.16
Tiedote

200/2009, JR/HeL

Tullikoodeksin ((ETY) N:o 2913/92) 62 artikla määrittelee kuinka tulli-ilmoitus on tehtävä. T-passitusmenettelyssä tulli-ilmoitus tehdään pääsääntöisesti sähköisesti, mutta tietyissä tilanteissa se voidaan tehdä myös kirjallisesti. TIR-passitusmenettelyssä tulli-ilmoitus tehdään aina kirjallisesti. Tällöin tulli-ilmoituksena toimii TIR-carnet.

Paperisen TIR-carnet’n lisäksi tullikoodeksin soveltamisasetuksen 454 artikla määrää TIR-carnet’n haltijan esittämään TIR-carnet’n sähköisesti tulliviranomaiselle. Tämän sähköisesti esitettävän NCTS/TIR ilmoituksen avulla tulli valvoo TIR-passitusmenettelyyn liittyvien yksityiskohtien asianmukaista soveltamista. Paperisen TIR-carnet’n ja sähköisen TIR-carnet’n tietojen on sisällöllisesti vastattava toisiaan.

Dokumenttipohjaista passitusilmoitusta käytettäessä tullivirkailija vahvistaa leimallaan tavaroiden tulleen esitetyksi tullille.

Sähköistä passitusilmoitusmenettelyä käytettäessä Tullin järjestelmä vahvistaa tavaroiden tulleen asianmukaisesti tullille esitetyiksi. Esittäminen voidaan todentaa esimerkiksi passituksen saateasiakirjalla, jonka tulli tai tietyissä tapauksissa asiakas voi tulostaa omasta passitusjärjestelmästään. Passitusjärjestelmästä tulostettu saateasiakirja ei ole tullin vahvistus siitä, että passitettavat tavarat on tarkastettu tai että ne ovat passitusilmoituksen mukaisia. Saateasiakirjan päätarkoitus on myöhempiä passitusmenettelyyn liittyviä vaiheita silmällä pitäen todentaa passitusilmoituksen asianmukainen esittäminen passitusmenettelyn aiemmissa vaiheissa.

Tullihallituksen tulkinnan mukaan tulli-ilmoituksen hyväksyminen ei poista asiakkaan vastuuta tavarankuvauksen oikeellisuudesta. Riippumatta siis siitä, että tulli-ilmoitus tavaroineen on tullille esitetty ja tulli on hyväksynyt ilmoituksen tiedot asianmukaisesti vastaanotetuiksi. Tavarankuvauksen ja tavaran oikeellisuudesta vastaa aina ilmoittaja eli passituksesta vastaava tai TIR-carnet’n haltija.

THT