Hyppää sisältöön

Varamenettelyyn siirtyminen T- ja TIR-menettelyissä

Julkaisuajankohta 12.11.2009 13.34
Tiedote

172/2009, JR/Hel

Tällä tiedotteella täydennetään Tullihallituksen yleiskirjeitä 151/010/07 (THT 152/2007) ja 156/010/07 (THT 158/2007), joilla ohjeistetaan passitusmenettelyn varajärjestelmään siirtymisestä. Varamenettelyn käyttö on mahdollista kun Tullin tai asiakkaan passitussovellus tai yhteys asiakkaan ja Tullin passitussovellusten välillä ei kykene sähköistä ilmoitusta käsittelemään. Tällöin Tulli pyynnöstä myöntää luvan varamenettelyn käyttämiselle.

T-passituksen valtuutetun toimijan pyyntö varamenettelyyn siirtymiselle

Varamenettelyyn siirtyminen voi tapahtua ainoastaan Tullin myöntämällä kirjallisella luvalla, joka voi olla myös sähköisesti, esim. sähköpostilla, asiakkaalle toimitettu. Tällaisen luvan myöntää valtuutetun lähettäjän tai –vastaanottajan kyseessä ollessa Tullin Sähköinen keskus.

Varamenettelypyynnöt on toimitettava käyttäen joko:

  • Verkkolomaketta osoitteessa: www.tulli.fi ->Sähköinen asiointi ->Passituksen lomakkeet -> Passituksen varamenettely

Faxilla: 020 39 1116

Faksilla tai sähköpostitse lähetettävän pyynnön on sisällettävä seuraavat tiedot:

  • Yrityksen nimi
  • Y-tunnus
  • Pyynnön tehneen henkilön nimi
  • Varamenettelyyn siirtymisen syy
  • Arvioitu varamenettelyn käytön kestoaika.

T-passituksen internetsovellusta käyttävien toimijoiden pyyntö varamenettelyyn siirtymisestä

Internetsovellusta käyttävä asiakas voi pyytää lupaa siirtyä varamenettelyyn aiotun lähtötullitoimipaikan tullista. Tällöin lupa myönnetään tullitoimipaikassa ja todennetaan varamenettelyn aloittamisena. T-passituksissa varamenettelyn passitusilmoituksena voidaan käyttää joko yhtenäisasiakirjaa (SAD-lomake) tai passituksen saateasiakirjaa ilman MRN-numeroa ja viivakoodia.

TIR-carnet’n haltijoiden pyyntö varamenettelyyn siirtymiselle

Internetsovellusta tai EDI-ilmoitusta käyttävä asiakas voi pyytää lupaa siirtyä varamenettelyn käyttämiseen aiotun lähtötullitoimipaikan tullista. Tällöin lupa myönnetään tullitoimipaikassa ja todennetaan varamenettelyn aloittamisena.

TIR-menettelyn varamenettely on paperinen TIR-carnet. TIR-varamenettely aloitetaan asiakkaan pyynnöstä, jos joko asiakkaan oma ilmoitusjärjestelmä, internetsovellus tai Tullin NCTS/TIR-sovellus on kykenemätön lähettämään, vastaanottamaan tai muutoin käsittelemään TIR-ilmoitusta.

THT