Hyppää sisältöön

Tullihallituksen määräys kaupallisesta nimikkeestä ja verotusarvotilastosta

Julkaisuajankohta 8.4.2009 8.54
Tiedote

5/2009, Tapani Erling / Reijo Virtanen

Tullihallitus         Määräys

Dnro                    Antopäivä

5/010/09              19.1.2009

Säädösperusta

Autoverolaki ((1482/1994) 11 g § (266/2003) ja autoverolain muuttamiseksi annettu laki, joka tulee voimaan Valtioneuvoston asetuksella säädettävänä ajankohtana (HE 192/2008 – EV 185/2008).

Voimassaoloaika

1.4.2009 lukien toistaiseksi

Kohderyhmät

Tullipiirit, autoverolain 39 §:ssä tarkoitetut rekisteröidyt autoverovelvolliset ja autoverolain 11 g §:ssä tarkoitetut uusia ajoneuvoja maahantuovat tai valmistavat toimijat, jotka myyvät ajoneu-voja liiketoiminnan muodossa.

Tullihallituksen määräys kaupallisesta nimikkeestä ja verotusarvotilastosta

1 Soveltamisala

Tämä määräys koskee ajoneuvon kaupallista nimikettä ja Tullin verotusarvotilastoa. Tämä määräys kumoaa aikaisemmin annetut ohjeet verotusarvotilastosta ja kaupalli-sesta nimikkeestä nrot 117/340/04, 105/340/06, 217/340/06 ja 37/340/07.

2 Kaupallinen nimike

Tulli muodostaa Suomessa myytäväksi ilmoitetuille uusille ajoneuvoille kaupalliset nimikkeet ja vahvistaa nimikkeille autoverottoman verotusarvon osan (A-osa) käyttä-en perusteena yleistä autoverotonta myyntihintaa. Jokaisella kaupallisella nimikkeellä on yksilöllinen ajoneuvotunniste (10 numeroa).

Nimikkeet muodostetaan ajoneuvomarkkinoiden ehdoilla ja kaupallisilla perusteilla. Nimike voidaan muodostaa uusia ajoneuvoja liiketoiminnan muodossa myyvän toimi-jan markkinoimalle tai myytäväksi tarjoamalle ajoneuvolle, jos nimikkeen myöntämi-sen edellytykset täyttyvät. Teknisesti samanlaisilla ajoneuvoilla voi siten olla useita nimikkeitä, jos useampi kuin yksi toimija markkinoi tai myy samanlaisia ajoneuvoja ja jos muut tässä ohjeessa esitetyt edellytykset täyttyvät.

Ajoneuvon maahantuoja tai valmistaja vastaa siitä, että verotettavalle ajoneuvolle on vahvistettu nimike ja sen verotusarvon A-osa verotusarvotilastossa ja että nimike on voimassa verotusarvon määräytymispäivänä. Mikäli vahvistettua nimikettä ei ole, maahantuojan tai valmistajan on pyydettävä Tullia määrittämään ajoneuvolle uusi ve-rotusarvo.

Tulli määrittää ajoneuvon verotusarvon muiden tietojen perusteella, jos ajoneuvomal-lille ei ole vahvistettu kaupallista nimikettä verotusarvon määräytymisen ajankohtana tai jos nimikettä ei myönnetä sen edellytysten puuttumisen vuoksi. 2

3 Kaupallisen nimikkeen voimassaolo

Verovelvollisen on ilmoitettava Tullille, kun tietyn nimikkeen ajoneuvoja ei ole enää myytävänä.

Jos maahantuoja ilmoittaa Tullille tiedot Tullin erikseen hyväksymän tietokannan kautta, nimikkeen hintatieto on voimassa, kunnes ajoneuvon myynti merkitään päätty-neeksi tietokantaan.

Jos maahantuoja ei käytä tietojen ilmoittamiseen Autotietokantaa, nimikkeen voimas-saolo päättyy 12 kuukauden kuluttua nimikkeen viimeisestä hinnanmuutoksesta. Jos nimikkeen hintaa ei päivitetä 12 kuukauden kuluessa, mutta nimikkeen voimassaoloa halutaan jatkaa, toimijan on pyydettävä voimassaolon jatkamista Tullilta. Pyyntö teh-dään tyvi-palvelun kautta lähettämällä päivityspyyntö, jonka tiedot vastaavat tuolloin voimassa olevan nimikkeen tietoja. Nimikkeen voimassaolon jatkamista on pyydettä-vä ennen alkuperäisen nimikkeen voimassaolon päättymistä.

4 Verotusarvotilastoa varten Tullille ilmoitettavat tiedot

Uusien ajoneuvojen maahantuojan ja Suomessa toimivan valmistajan on ilmoitettava Tullille verotusarvotilaston vahvistamista varten Suomessa myytävänä olevista ajo-neuvoista tiedot, jotka tulliviranomainen määrää. Uusien ajoneuvojen tiedot on toimi-tettava Tullille vähintään 5 arkipäivää ennen tilaston julkaisemista ja ajankohtaa, jona uutta tietoa on tarkoitus ryhtyä soveltamaan verotuksessa.

Tiedot on ilmoitettava aina riippumatta siitä, onko ominaisuus ajoneuvon valmistajan tai maahantuojan hinnastossa hinnastorivin osana vai lisävarusteena, jollei asianomai-sessa kohdassa toisin mainita. Siitä, mitkä ehdot hinnaston on täytettävä, jotta sitä voidaan käyttää autoverotuksen perustana, on tarkemmat ohjeet Tullihallituksen oh-jeessa 260/340/08.

Kaupallista nimikettä tai sen hinnan muutosta varten ajoneuvosta on ilmoitettava sen autoveroton, arvonlisäverollinen hinta.

Maahantuoja tai valmistaja vastaa ilmoittamiensa tietojen oikeellisuudesta.

Taulukko: liitteessä

5 Hinnaston toimittaminen Tullille

Ajoneuvojen hinnastot on toimitettava Tullille heti hinnaston muuttamisen jälkeen. Tarkemmat ohjeet hinnaston toimittamisesta on Tullihallituksen ohjeessa 260/340/08.

6 Verotusarvotilaston julkaiseminen, voimaantulo ja muutokset

Tulli julkaisee uusien ajoneuvojen verotusarvotilastot Internetissä osoitteessa www.tulli.fi.

Tilastossa julkaistava uuden nimikkeen hintatieto tai hinnanmuutos tulee voimaan Tullin määräämänä ajankohtana. Verotus voidaan toimittaa vain tilastossa julkaistuil-la, arvonmääräytymispäivänä voimassa olevilla tiedoilla. Jos verotettavaksi ilmoitet-tavalla uudella ajoneuvolla ei ole arvonmääräytymispäivänä voimassa olevaa kaupal-lista nimikettä, veroilmoitusta ei voida antaa sähköisesti.

Verotusarvotilastoa päivitetään, kun julkaistun nimikkeen hintatieto tai muut tiedot muuttuvat, tilastoon lisätään uusi nimike tai kun nimikettä vastaavan ajoneuvon myynti päättyy. Verotus muutetuilla tiedoilla ei ole mahdollista ennen muutosten voimaantuloa.

7 Verotusarvotilastossa julkaistavat vakiovarusteet

Tilastossa julkaistaan kuhunkin nimikkeeseen sisältyvät alla luetellut vakiovarusteet.

Jos ajoneuvoon lisätään kaupallisen nimikkeen antamisen jälkeen jokin näistä vakio-varusteista, muutoksesta on ilmoitettava Tullille kaupallisen nimikkeen tietojen päivit-tämiseksi. Jos uuden vakiovarusteen lisääminen vaikuttaa ajoneuvon hintaan, nimik-keen hintaa on päivitettävä. Jos ajoneuvon varustetaso tai muu ilmoitettava tieto muut-tuu vakiovarusteen lisäämisen johdosta, ajoneuvolle on haettava uusi kaupallinen ni-mike. Verotusarvotilastossa julkaistavat varusteet

Verotusarvotilastossa julkaistavat varusteet

ESP

Ilmastointi

Xenon-valot

Ikkunaturvaverhot

Sähköikkunat

Radio ja CD-soitin

Vakionopeudensäädin

Ajotietokone

Sähkötoimiset peilit

Navigointijärjestelmä

8 Siirtymäajan menettely

Tullihallitus antaa myöhemmin määräyksen siirtymäajan menettelystä tilanteissa, jois-sa ajoneuvon arvonmääräytymispäivä ennen 1.4.2009, mutta ajoneuvo ilmoitetaan ve-rotettavaksi vasta tuon ajankohdan jälkeen.

9 Määräyksen voimaantulo

Tämän määräyksen mukaisia autoverottomia hintoja voi ilmoittaa Tullille tämän mää-räyksen antopäivästä lukien. Tämän määräyksen mukainen ilmoitusmenettely on otet-tava käyttöön 1.4.2009.

Pääjohtaja Tapani Erling

Ylijohtaja Reijo Virtanen

THT