Hyppää sisältöön

Serbian sopimus sekä laajennettu alkuperäkumulaatioalue Länsi-Balkanin maiden kanssa

Julkaisuajankohta 5.1.2010 15.48
Tiedote

4/2010, RAS/LL

Komissio on julkaissut ilmoituksen etuuskohtelusopimuksista, joiden alkuperäsääntöpöytäkirjoissa  on säännökset diagonaalisesta alkuperäkumulaatiosta EU:n, Länsi-Balkanin maiden sekä  Turkin välillä (EUVL C 323, 31.12.2009).

Uutta on se, että EU:n ja Serbian välistä vastavuoroista sopimusta on ryhdytty soveltamaan 8.12.2009 lähtien. Tämän sopimuksen alkuperäsääntöpöytäkirjassa on säännökset diagonaalisesta kumulaatiosta. Serbia on soveltanut mainittua sopimusta yksipuolisesti jo 30.1.2009 lähtien. Nyt tätä yksipuolista soveltamista koskenut komission ilmoitus (EUVL C 83, 7.4.2009) ei siis enää ole ajankohtainen. EU:n ja Serbian välistä väliaikaista sopimusta ei ole vielä julkaistu.

Yhteisöllä ei ole vielä tämän  laajennetun kumulaation soveltamisen edellyttämää alkuperäsääntöpöytäkirjaa Kroatian kanssa. Nyt voimassa olevassa Kroatian sopimuksen pöytäkirjassa säädetään vain kahdenvälisestä kumulaatiosta.

Kumulaatioalue

Tarkoituksena on siis  luoda yhtenäinen kumulaatioalue EU:n vakautus- ja assosiaatioprosessiin osallistuvien maiden alkuperäainesten, Turkin alkuperäainesten (vain tulliliiton soveltamisalaan kuuluvat tuotteet) sekä EU:n alkuperäainesten kesken.

Maat, joita vakautus- ja assosiaatioprosessi koskee, ovat Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Kroatia, Makedonia, Montenegro sekä Serbia.

Tämän kumulaation soveltaminen edellyttää, että maiden välillä sovelletaan etuuskohtelukauppaa koskevia sopimuksia samanlaisin alkuperäsäännöin. Kumulaation soveltamisen edellytysten täyttyminen on ilmoitettu komission ilmoituksen liitteenä olevassa taulukossa (yleiskirjeen liitteenä). Taulukossa on mainittu, mistä lähtien kumulaatiota sovelletaan kunkin maan kesken. Alkuperäsääntöpöytäkirjojen  liitteessä V mainitut tuotteet eivät kuulu tämän kumulaation soveltamisen piiriin. Liite V kattaa sellaisia ”jalostettuja maataloustuotteita”, joiden sokeripitoisuus on korkea.

Tätä laajennettua kumulaatiota voidaan soveltaa vain, jos maat, jossa viimeinen valmistustoimi on suoritettu, ja lopulliset määrämaat ovat tehneet samanlaiset  alkuperäsäännöt sisältävät sopimukset kaikkien sellaisten maiden kanssa, jotka osallistuvat alkuperäaseman saamiseen, eli kaikkien sellaisten maiden kanssa, joista tuotteeseen käytetyt ainekset ovat peräisin. Aineksia, jotka ovat peräisin maasta, joka ei ole tehnyt sopimusta sellaisten maiden kanssa, joissa viimeinen valmistustoimi on suoritettu, ja lopullisten määrämaiden kanssa, on pidettävä ei-alkuperäaineksina.

EU:n myöntämät yksipuoliset tullietuudet

EU on myöntänyt Länsi-Balkanin maille myös yksipuolisia tullietuuksia neuvoston asetuksella 2007/2000 lukuisine muutoksineen.  Tämä asetus on  kodifioitu uudeksi neuvoston asetukseksi (EY) N:o 1215/2009 (EUVL L 328, 15.12.2009). Asetus 2007/2000 on vastaavasti kumottu.

Uusi asetus 1215/2009 on tullut voimaan 4.1.2010. Sitä sovelletaan 31.12.2010 asti. Asetus on siis tätä aikaisemmasta asetuksesta poiketen määräaikainen. Asetuksessa säädetyt tuontimenettelyt on tarkoitus uudistaa asetuksesta saatavien kokemusten perusteella.

Lisätietoja asiasta antavat tullipiirien alkuperäasiantuntijat.

Liite: EUVL C 323, 31.12.2009 s. 27

THT