Hyppää sisältöön

CARIFORUM-sopimus

Julkaisuajankohta 9.1.2009 8.36
Tiedote

2/2009, SL/LL

CARIFORUM-valtioiden ja EY:n välinen talouskumppanuussopimus on julkaistu EUVL:ssä L 289, 30.10.2008 (Osat I ja II). Sopimuksen kauppaa koskevia osia sovelletaan väliaikaisesti 29.12.2008 lähtien. Soveltamisen alkamista  koskeva ilmoitus on julkaistu EUVL:ssä L 352, 31.12.2008. Varsinainen sopimus tulee olemaan voimassa määrittelemättömän ajan.

Sopimuksen osapuolina ovat EY ja sen jäsenvaltiot sekä 15 CARIFORUM-valtiota seuraavasti:

CARIFORUM-valtiot, 15 kpl

Antigua ja Barbuda

Bahama

Barbados

Belize

Dominican liittovaltio

Dominikaaninen tasavalta

Grenada

Guyanan tasavalta

Haiti (ei ole ilmoittanut, että sopimuksen soveltamisen edellyttämät menettelyt on saatettu päätökseen)

Jamaika

Saint Kitts ja Nevis

Saint Lucia

Saint Vincent ja Grenadiinit

Surinam

Trinidad ja Tobago

Sopimuksen tarkoituksena on muun ohella parantaa CARIFORUM-valtioiden pääsyä EY:n markkinoille. EU on sitoutunut kasvattamaan kehitysapua ja myös kauppaa tukevaa apua.

Tavarakauppa ja tullit

Tullietuudet ovat sopimuksessa nyt vastavuoroisia. Toisin sanoen myös yhteisön alkuperätuotteet  saavat tullietuuksia CARIFORUM-valtioihin vietäessä.  Etuuden saamisen edellytyksenä on se, että yhteisön viejä on antanut tuotteelle  etuuskohteluun oikeuttavan alkuperäselvityksen  (hakenut tullilta EUR.1 -tavaratodistuksen tai laatinut itse kauppalaskuilmoituksen).

Sopimusta sovelletaan kaikkiin EU:sta  peräisin oleviin tavaroihin ja kaikissa CARIFORUM-valtioissa. Alkuperätuotteella ja ”peräisin olevalla” tuotteella tarkoitetaan sopimuksen pöytäkirjassa I  määriteltyjä tuotteita (alkuperäsäännöt). Näitä alkuperäsääntöjä on tarkoitus tarkistaa viiden vuoden kuluessa sopimuksen voimaantulosta sääntöjen yksinkertaistamiseksi. Tuotteet luokitellaan sopimuksessa HS-järjestelmän mukaisesti.

Vientitullit poistetaan alkuperätuotteiden viennissä CARIFORUM-valtioista yhteisöön. Guyanalle ja Surinamelle on myönnetty kolmen vuoden siirtymäaika sopimuksen allekirjoittamisesta lähtien poistaa vientitullit alkuperätuotteiltaan tiettyjen nimikkeiden osalta (sopimuksen liite I, s. 89).

Tuonti yhteisöön

CARIFORUM-valtioista peräisin olevat tuotteet ovat täysin tullittomia tuonnissa yhteisöön HS-järjestelmän nimikkeissä 1-97.  Poikkeuksen muodostavat 93 ryhmään kuuluvat tuotteet (muun muassa aseet), joista kannetaan edelleen sovellettavat suosituimmuustullit.

Riisi

Nimikkeeseen 1006 kuuluvan riisin tullit poistetaan kuitenkin vasta 1.1.2010 lähtien lukuun ottamatta nimikkeeseen 1006 10 10 kuuluvia tuotteita. Nimikkeen 1006 10 10 tuotteiden tullit poistetaan heti sopimuksen voimaan tultua. Ennen tullien poistumista CARIFORUM-valtioista peräisin oleville nimikkeen 1006 tuotteille avataan tullittomia tariffikiintiöitä (sopimuksen liite II, s. 90).

Sokeri

Cotonoun sopimuksen sokeria koskevaa pöytäkirjaa (pöytäkirja 3) sovelletaan edelleen 30.9.2009 asti.

CARIFORUM-valtioista peräisin olevan, nimikkeeseen 1701 kuuluvan sokerin tullit poistetaan 1.10.2009 lähtien. Ennen kuin tullit poistetaan kokonaan, sokerille myönnetään Cotonoun sopimuksen sokeripöytäkirjassa tarkoitettujen tullittomien tariffikiintiöiden lisäksi puheena olevan CARIFORUM-sopimuksen nojalla tulliton tariffikiintiö (sopimuksen liite II, kohta 4, s. 90).

Yhteisö voi sokerimarkkinoiden häiriintyessä tietyin ehdoin kantaa nimikkeen 1701 tuotteista suosituimmuustullia vielä 1.10.2009 – 30.9.2015. Suojalausekkeen nojalla yhteisö voi vielä 1.10.2015 lähtienkin soveltaa CARIFORUM-valtioista peräisin olevan sokerin tuontiin suojatoimenpiteitä, jos esimerkiksi valkoisen sokerin markkinahinta EY:ssä laskee alle tietyn rajan.

Runsaasti sokeria sisältäville, tiettyihin nimikkeisiin kuuluville  tuotteille on oma valvontajärjestelmänsä 30.9.2015 asti sopimuksen liitteessä II esitettyjen  sokerikiintiöiden kiertämisen estämiseksi.

Tullittomuutta ei sovelleta EY:n syrjäisimmillä alueilla nimikkeeseen 0803 00 19 kuuluvien tuotteiden (tuoreet banaanit) osalta, eikä Ranskan syrjäisimmillä alueilla nimikkeeseen 1701  kuuluvien tuotteiden osalta (sopimuksen liitteen II kohta 9).   

Vienti CARIFORUM-valtioihin

Sopimuksen liitteen III taulukossa (lisäys I) on lueteltu nimikekohtaisesti ne tuotteet, joista kannettavien tullien vaiheittainen alentaminen aloitetaan heti (1.1.2009). Taulukossa on aina ensin CARIFORUM-valtioissa yleisesti yhteisön alkuperätuotteista kannettavan enimmäistullin määrä (yleinen määrä). Tämän jälkeen on ilmoitettu maittain ja nimikkeittäin  ne poikkeukset, joissa kannettavan tullin määrä on alhaisempi kuin yleinen määrä. Asteittain alenevat tullimäärät on taulukossa ilmoitettu  aina vuoteen 2033 asti. Yhteisön alkuperätuotteisiin ei sovelleta  sopimuksen liitteessä III  esitettyjä tulleja korkeampia tulleja.  Liite III käsittää yhteensä 1 547 sivua eli sivut 92 – 1 638.   

CARIFORUM-valtiot voivat jatkaa muista kuin liitteessä III tarkoitetuista yhteisön alkuperätuotteista kannettavien tullien kantamista 10 vuoden ajan sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Edellytyksenä on, että tällaista tullia on kannettu jo sopimuksen allekirjoituspäivänä, ja että tämä tulli peritään myös mistä tahansa muustakin maasta tuotavilta tuotteilta. Tullien vaiheittaista poistamista ei tarvitse aloittaa sopimuksen allekirjoittamista seuraavan seitsemän vuoden aikana.

Dominikaanisen tasavallan yhteisön alkuperää olevalle maitojauheelle myöntämät  tullikiintiöt on esitetty liitteen III lisäyksessä 2 (s. 1638).

Tavoitteena on, että alkuperätuotteista kannetaan tullit vain yhden kerran, kun tuotteet tuodaan yhteisöön tai CARIFORUM-valtioihin. CARIFORUM-valtioiden on toimittava parhaan kykynsä mukaan tämän tavoitteen saavuttamiseksi kunnes tavoitteen edellyttämät järjestelyt on saatu toteutettua.

Polkumyynti- ja tasoitustoimenpiteet ovat sopimuksen mukaan sallittuja sekä yhteisössä että CARIFORUM-valtioissa.

Tullietuuksien väliaikaista poistamista (suspendointi) koskevat säännökset ovat sopimuksen 20 artiklassa. Tullietuudet voidaan poistaa yhdeltä tai useammalta tuotteelta väliaikaisesti, jos tuotteen alkuperäaseman tarkastamista koskevaa hallinnollista yhteistyötä laiminlyödään. Niinikään muut sääntöjenvastaisuudet ja petokset  voivat johtaa etuuskohtelun väliaikaiseen poistamiseen. Mainittu  sopimuksen 20 artiklan mukainen suspendointimenettely korvaa markkinoillepääsyasetuksen (No. 1528/2007) 5 artiklan 2 – 4 kohdassa tarkoitetun vastaavan menettelyn.

Alkuperäsäännöt

Sopimuksen pöytäkirjassa I on alkuperäsäännöt (s.1805-1933). Tämä pöytäkirja korvaa markkinoillepääsyasetuksen  (Neuvoston asetus (EY) No. 1528/2007, EUVL L 348, 31.12.2007) liitteessä II esitetyt alkuperäsäännöt. Tekstiilituotteilla alkuperäaseman saavuttamiseksi riittää  useissa nimikkeissä  yksivaihevalmistus. Sääntöjen rakenne noudattaa pääosin Euro-Välimeri-sopimusverkoston alkuperäsääntöjä.

Tuotteen alkuperäasemaa määritettäessä CARIFORUM-valtioiden alueita pidetään yhtenä alueena.

Alkuperätuotteita, jotka on valmistettu kahdessa tai useammassa CARIFORUM-valtiossa kokonaan tuotetuista tai riittävästi valmistetuista tuotteista, pidetään sen CARIFORUM-valtion alkuperätuotteina, jossa viimeinen valmistus tai käsittely on suoritettu, jos tuotteita on siellä valmistettu tai käsitelty enemmän kuin tämän pöytäkirjan 8 artiklassa tarkoitetaan. Tätä säännöstä sovelletaan nimikkeessä 1006 tarkoitettuihin tuotteisiin (riisi) 1.1.2010 lähtien ja liitteessä X lueteltuihin tuotteisiin (eräät sokerit ja jalostetut maataloustuotteet) 1.10.2015 lähtien.

Kumulaatio yhteisössä

CARIFORUM-valtioiden, MMA:iden (Merentakaiset maat ja alueet) ja muiden AKT-valtioiden (Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtiot) alkuperäaineksia pidetään yhteisön alkuperäaineksina, jos ne sisältyvät yhteisössä valmistettuun tuotteeseen. Näiden ainesten ei tarvitse olla riittävästi valmistettuja tai käsiteltyjä, jos niitä on valmistettu enemmän kuin 8 artiklassa tarkoitetaan (enemmän kuin niin sanotut riittämättömät valmistustoimet). Mainituissa valtioissa ja alueilla saavutettua alkuperäosuutta voidaan käyttää hyväksi yhteisössä alkuperäaseman saavuttamiseksi (täyskumulaatio). Komissio julkaisee EUVL:n C-sarjassa ilmoituksen, mistä lähtien kumulaatiota voidaan yhteisössä soveltaa. MMA:eet on lueteltu pöytäkirjan liitteessä  IX (s. 1907) ja muut AKT-valtiot liitteessä XI (s. 1910).

Kumulaatio CARIFORUM-valtioissa

CARIFORUM-valtioissa sovelletaan vastaavaa täyskumulaatiota yhteisössä, MMA:issa ja muissa AKT-valtioissa suoritettuun valmistukseen. Kumulaatiota sovelletaan nimikkeen 1006 tuotteisiin 1.1.2010 jälkeen ja liitteessä X tarkoitettuihin tuotteisiin 1.10.2015 jälkeen. Näiden määräaikojen jälkeenkin kumulaatiota sovelletaan ko. tuotteisiin vain siinä tapauksessa, että näiden tuotteiden valmistuksessa käytetyt ainekset ovat peräisin muista AKT-valtioista tai valmistus tai käsittely tehdään muissa AKT-valtioissa.  Kumulaatiota ei kuitenkaan sovelleta liitteessä XII tarkoitettuihin Etelä-Afrikasta peräisin oleviin tuotteisiin (s. 1911 – 1923 eräät maataloustuotteet, kalastustuotteet ja jalostetut maataloustuotteet). Kumulaatiota sovelletaan 1.1.2010 lähtien liitteessä XIII tarkoitettuihin Etelä-Afrikasta peräisin oleviin tuotteisiin (s. 1924 – 1933 eräät maataloustuotteet ja jalostetut maataloustuotteet).

Kumulaatio naapureina olevien kehitysmaiden kanssa

Kumulaation soveltaminen on mahdollista myös liitteessä VIII  (s. 1906) mainittujen valtioiden kanssa. Säännöksen soveltaminen edellyttää CARIFORUM-valtioiden pyyntöä erityiskomitealle. Niinikään säännöksen soveltaminen edellyttää  sopimuksen tekemistä CARIFORUM-valtioiden, EU:n ja naapureina olevien kehitysmaiden kesken  hallinnollisista menettelyistä.

Yleinen toleranssisääntö alkuperäsääntöpöytäkirjassa on 15 %.

Riittämättömänä valmistustoimena on esitetty myös sokerin sekoittaminen muiden ainesten kanssa.

Alkuperäselvitys

Tuotteen alkuperäasema osoitetaan EUR.1-tavaratodistuksella tai kauppalaskuilmoituksella. Säännöksiin sisältyy valtuutetun viejän menettely laatia kauppalaskuilmoituksia tuotteiden arvosta riippumatta. Valtuutetun viejän asema voidaan hakemuksesta myöntää sekä yhteisöviejälle että CARIFORUM-valtiossa toimivalle  viejälle. Alkuperäselvitys on voimassa kymmenen kuukautta siitä päivästä, jona se on annettu viejämaassa.

Kauppalaskuilmoituksen tekstin malli noudattaa niin sanottua yleistä mallia (Liite IV, s.1896).

Kumulaatiota sovellettaessa tuotteen alkuperäasema osoitetaan EUR.1-tavaratodistuksella tai pöytäkirjan liitteessä V A esitetyn mallin mukaisella hankkijan ilmoituksella (s. 1899, Hankkijan ilmoitus tuotteista, joilla on etuuskohtelualkuperäasema). Suoritettu valmistus osoitetaan liitteessä V B esitetyn mallin mukaisella hankkijan ilmoituksella (s. 1900, Hankkijan ilmoitus tuotteista, joilla ei ole etuuskohtelualkuperäasemaa).

Etuuskohtelu ilman alkuperäselvitystä

Yksityishenkilöiden toisille yksityishenkilöille lähettämät tuotteet  (pikkulähetykset) sekä matkustajien henkilökohtaisiin matkatavaroihin sisältyvät tuotteet voidaan tuoda maahan alkuperätuotteina alkuperäselvitystä esittämättä tiettyyn arvorajaan asti. Edellytyksenä on, että kysymyksessä ei ole kaupallinen tuonti ja tuotteiden on ilmoitettu täyttävän alkuperäsääntöpöytäkirjassa määrätyt vaatimukset.  Lähetettävien tuotteiden (pikkulähetykset) yhteisarvo ei kuitenkaan saa olla suurempi kuin 500 euroa ja matkustajatuomisten 1 200 euroa.

Nimikekohtaiset alkuperäsäännöt

Alkuperäsääntöpöytäkirjan (pöytäkirja I) liitteenä I (s. 1821 – 1825) on alkuhuomautukset nimikekohtaisiin alkuperäsääntöihin. Varsinaiset nimikekohtaiset säännöt ovat pöytäkirjan liitteessä II (s. 1826 – 1890).

Keskinäinen hallinnollinen avunanto tulliasioissa

Asiaa koskevat säännökset on sisällytetty sopimuksen pöytäkirjaan II (s. 1934 – 1937).

Etuuskohtelun muutokset käytännössä

Puheena olevien CARIFORUM-valtioiden alkuperätuotteet ovat saaneet 31.12.2007 asti yksipuolisia tullietuuksia yhteisöön tuotaessa AKT-EY-kumppanuussopimuksen nojalla (Cotonoun sopimus,  Taricissa LOMA-kohtelu). Edelleen 1.1.2008 lähtien näiden valtioiden alkuperätuotteet ovat saaneet yksipuolisia tullietuuksia yhteisöön tuotaessa niin sanotun markkinoillepääsyasetuksen nojalla (Neuvoston asetus No. 1528/2007, Taricissa EPA-kohtelu). CARIFORUM-sopimuksen  soveltamisen alkamista ei ole vielä otettu huomioon Taric-tietokannassa.

Lisätietoja asiasta antavat tullipiirien alkuperäasiantuntijat.

THT